Spring naar content

Intro Jaarverslag 2020
ZNA Volwassenenpsychiatrie
Om het jaarverslag te bekijken, dient u te beschikken over de recentste versie van Chrome, Firefox, Microsoft Edge of Safari. Voor een optimale leeservaring raden we tevens ook aan om het verslag op een desktop computer of laptop te openen.

Gebruik uw muis of pijltjestoetsen om te scrollen naar de volgende pagina. Op een aanraakscherm kan u naar boven of onder vegen.

Door op het icoontje rechtsboven te klikken kan u via het menu snel naar een bepaald hoofdstuk springen. Of u kan via het logo links steeds terug klikken naar de startpagina.
Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down
Overzicht Voorwoord Beleidsplan 2020 Algemene cijfers Acuut traject Outreachende zorg Traject psychozorg Traject verslavingszorg Traject langdurige zorg Medewerkers Covid Projecten Beleid 2021 Beleidsplan 2020 Algemene cijfers Acuut traject Outreachende zorg Traject psychozorg Traject verslavingszorg Traject langdurige zorg Medewerkers Covid Projecten Beleid 2021 Voorwoord Voorwoord titel Voorwoord Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down Voorwoord 1 Onder het motto “heldere communicatie” wenst ZNA volwassenenpsychiatrie haar activiteiten op een toegankelijke manier voor te stellen.
We kozen resoluut voor een digitale voorstelling om zo de verspreiding ervan te maximaliseren.

Enerzijds willen we met algemene kerncijfers een beeld geven van onze organisatie. Dit is een foto of een momentopname. Anderzijds willen we ook de evolutie van ZNA volwassenenpsychiatrie tonen, een film zeg maar.
Voorwoord 2 De cijfergegevens zullen we toelichten aan de hand van beknopte teksten van de verschillende trajecten. Zo krijgen de cijfers een betekenis.

We geven jullie ook graag een inkijk in de projecten waar we aan werken en het kader van het beleidsplan 2021, waar we met z’n allen aan werken.

Uiteraard zijn vragen en opmerkingen welkom. Veel leesplezier!

Hugo Pietermans – Directie – Algemeen Coördinator
Beleidsplan 2020 Beleidsplan 2020 Algemene cijfers Algemene cijfers Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down Algemene cijfers 1 220 erkende opnameplaatsen
in het Psychiatrisch Ziekenhuis
150 opnameplaatsen voor diverse doelgroepen
Mobiel Psychiatrisch CrisisTeam Antwerpen (MPCTA)
Mobiel Psychiatrisch Team ’t Stad (MPT ’t Stad)
Psychiatrische ThuisZorg ’t Stad
Projecten ikv de intensifiëring van zorg
Algemene cijfers 2 87 erkende plaatsen dagbehandeling
60 opnameplaatsen in het Algemeen Ziekenhuis (PAAZ)
30 verblijfsplaatsen in het Psychiatrische VerzorgingsTehuis (PVT)
Algemene cijfers 3 In 2020 werden er 302 begeleidingen gestart door het Mobiel Psychiatrisch CrisisTeam Antwerpen (MPCTA) en 168 door het Mobiel Psychiatrisch Team ’t Stad (MPT ’t Stad). Samen waren deze begeleidingen goed voor 7342 huisbezoeken.

Er zijn 2132 opnames in de diensten van het Psychiatrisch Ziekenhuis en 506 op de psychiatrische diensten van het Algemeen Ziekenhuis. Samen zijn deze opnames goed voor 91918 opnamedagen. Het aantal opnamedagen daalde in 2020 ten gevolge van de covid-crisis met 11%. Het aantal begeleidingen door de mobiele teams groeide.
Algemene cijfers 4 De term ZNA Volwassenenpsychiatrie strookt ook met de leeftijdsverdeling van de mensen die hier in behandeling komen. 90% van deze groep is tussen 21 jaar en 65 jaar oud. Algemene cijfers 5 Leeftijdsverdeling vb. ACUUT TRAJECT Algemene cijfers 5 Mensen krijgen binnen ZNA Volwassenenpsychiatrie vooral zorg ikv een aanpassingsstoornis, een psychotische stoornis of een stoornis ivm middelengebruik. Dit zijn ook de 3 grote trajecten die zijn opgezet binnen de organisatie.

Verder is ook duidelijk dat we de term stadspsychiatrie zeker mogen gebruiken. De grote meerderheid van de mensen die bij ons hulp zoeken komen uit de stad Antwerpen.
Algemene cijfers 6 Stadspsychiatrie Acuut traject Acuut traject Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down Acuut traject 1 De Eenheid voor Psychiatrische Spoed Interventies,
of kortweg EPSI, blijft een belangrijke schakel in de ongeplande zorg.
In 2020 vonden er 3980 ongeplande consultaties plaats. Dit is 3% minder dan het jaar voordien. Gelet op de impact die de covid-crisis had op veel andere diensten is dit een erg hoog cijfer.
Acuut traject 2 In 2020 is een multidisciplinaire werkgroep “Cadix” samengesteld met geëngageerde collega’s uit de verschillende geledingen van het Acuut Traject Psychiatrie, met als doel de kansen die de nakende verhuis naar ZNA Cadix biedt zoveel mogelijk te benutten.
De verpleegafdelingen binnen ZNA Cadix bestaan uit kleinere deelentiteiten dan binnen ZNA Sint-Erasmus, waardoor een werking met leefgroepen mogelijk wordt.

Acuut traject 3 We trachten een werking te creëren die maatwerk, afgestemd op de noden van de patiënt, mogelijk maakt en waarin we ons binnen elk contactmoment zoveel mogelijk bewust zijn van de mogelijkheden om therapeutisch aan de slag te gaan met patiënten. Nabijheid, continuïteit van zorg en contact met patiënten en collega’s zijn daarbij kernwaarden.

Momenteel wordt binnen de werkgroep onder andere gezocht naar hoe we dwang
binnen de behandeling kunnen vermijden door nabijheid te bieden en afgestemd contact te maken.

Christoph De Kerf, psycholoog acuut traject
Acuut traject 4 Binnen het acuut traject psychiatrie staan we garant voor een laagdrempelige hulpverlening aan mensen die zich presenteren met een psychische of psychiatrische nood. We zetten 24/7 in op een warme ontvangst van wie zich bij ons aanbiedt en ontvangen mensen graag multidisciplinair. De crisisconsultaties vinden overdag plaats in het Sint-Erasmusziekenhuis (route 28) en ’s nachts op de spoed van het Stuivenbergziekenhuis.

We merkten echter op dat dit beleid niet steeds patiëntvriendelijk was. Patiënten dienden zich immers regelmatig te verplaatsen tussen de sites met langere wachttijden tot gevolg. In september 2020 startten we dan ook met een verhoogde samenwerking met Spoed Stuivenberg.
Acuut traject 5 Concreet betekent dit dat een EPSI-medewerker in de avonduren, in casu tussen 17u en 21u, fysiek aanwezig is op Spoed Stuivenberg en daar de patiënten ziet die een psychische of psychiatrische nood ervaren. EPSI blijft de coördinator van de spoedconsultaties, maar ziet de patiënten nu ter plekke. Een aangenaam effect van deze werking is ook dat onze diensten (acuut traject psychiatrie – spoed Stuivenberg) zich meer verbonden voelen met elkaar. De verhoogde mogelijkheid tot (face-to-face) overleg geeft alleen maar meer vertrouwen.

Bieke De Wilde, psycholoog acuut traject, Joëlle Fransen, afdelingshoofd EPSI
Acuut traject 6 Het is een aangename samenwerking met spoedcollega’s. Het is fijn hen beter te leren kennen. Daarnaast is het leuk om zelfstandig, weliswaar steeds in overleg met onze assistent en/of psychiater van wacht, een casus af te werken, wetende dat spoedcollega’s er zijn indien nodig. De casussen die zich aandienen op spoed zijn niet altijd gemakkelijke casussen, maar leuk om er in uitgedaagd te worden.

Reactie Shana Alves De Castro, psychiatrisch verpleegkundige EPSI
Acuut traject 7 In het verleden merkten we dat patiënten met een psychische hulpvraag in de avonduren niet vlot gezien konden worden. Patiënten raakten gefrustreerd in de lange wachttijden en hadden het gevoel opgesloten te worden. Dit zorgde soms sneller voor agressie waarbij we het moesten overnemen van deze patiënten (fixatie).

Wij ervaren de samenwerking met EPSI als enorm positief. In het begin was het langs beide kanten nog zoeken naar een vlotte afstemming. Een telefoon naar EPSI betekende uiteraard niet dat de EPSI-collega er meteen was. Nu zien we dat we elkaar beginnen te (her)kennen. We vinden het fijn om te zien dat onze patiënten snel en correct gezien worden door de EPSI-collega’s die de patiënten in het ganse proces begeleiden (opname/terugkeer naar huis).

Reactie Stijn Borms, adjunct verpleegkundig afdelingshoofd spoed
Acuut traject 8 Elke nieuwe medewerker binnen acuut traject doorloopt bij de start een opleidingstraject.

Vers bloed

Met een klein hartje ging ik op zoek naar een nieuw avontuur, een nieuwe uitdaging, weg van het vertrouwde, waar ik met veel dank en respect op mag terugblikken!
Als hulpverlener heb ik de stap naar een nieuw klimaat mogen zetten en werd het landelijke ingeruild voor het stedelijke, de bospaden voor het Antwerpse stratenplan waar ik nu als nieuwe telg binnen het mobiel crisisteam op pad ga.

Als mobiel crisisteam maken we deel uit van het acuut traject die mensen met psychisch leed mogelijks kunnen bewandelen. Vanuit de positie als nieuwe werknemer heb ik kunnen proeven van het gehele traject om zo tot verbinding en een meer totaalbeeld te komen.
Ik werd opgevangen door 2 ervaren rotten die tevens dit parcours hebben vormgegeven. Zij staan altijd paraat om mij met raad en daad bij te staan.
Acuut traject 9 Op iedere afdeling heb ik een introductie betreffende het reilen en zeilen van hun afdeling gekregen, hun betekenis binnen het traject.

Er werken vele collega’s met elk hun specialiteit. Zo heb ik aan ‘De Poort’, ook wel de dienst vrije raadpleging gestaan, de plek heeft de charme laagdrempelig en toegankelijk te zijn voor elk individu binnen onze samenleving. Een uniek gegeven binnen ons zorglandschap!

Op de crisisafdeling worden mensen intensief bijgestaan om tot rust te komen. Hier krijgen patiënten de mogelijkheid tot het aangaan van een verlengde behandeling op maat.
Acuut traject 10 Er heerst een continuïteit binnen het gehele traject.

Zo kan het therapeuten- en psychologenteam mensen doorheen het gehele traject bijstaan in hun noden en zorgen.

Zo kan ik concluderen dat ik hulpverleners met een hart voor zorg en kwaliteit heb ontmoet.

Dit alles gezegd zijnde ben ik dankbaar dat ik het gevoel heb opgenomen te zijn in deze voor mij nieuwe wereld.
Samen op weg naar verbinding!

Cuypers Nick, medewerker MCTA
Outreachende zorg Outreachende zorg Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down Outreachende zorg 1 Het Mobiel Psychiatrisch CrisisTeam Antwerpen (MPCTA) startte 302 begeleidingen op. Dit zijn er 3 meer dan het jaar voordien. Het MPCTA voorziet nu ook begeleidingen in Merksem en de luchtbal. De belangrijkste verwijzer is nog steeds de huisarts (139), maar voor het eerst is het aantal verwijzingen van de huisarts gedaald (196 in 2019). Bij 1/5de van de mensen die door het crisisteam worden begeleid is er toch een opname nodig. In de grote meerderheid hiervan (73%) gaat het om een korte crisisopname. Outreachende zorg 2 Opstart nieuwe regio Merksem Na een periode van toevlucht tot de regio binnen de singel was het tijd om het als MPCTA terug groter en weidser te zien. Nieuwe horizonten verkennen, nieuwe wijken, nieuwe instanties, nieuwe mensen. We leerden Merksem kennen met zijn lange Bredabaan, verscheidene parken, bruggen en voortuintjes. De wereld passeert wanneer we de exotische lanen in Luchtbal passeren. Met de haven als buur, ligt de wereld bijna letterlijk aan onze voeten. Outreachende zorg 3 Nu na een paar maanden vele keren de Bredabaan op en neer te zijn gefietst, begint het eigen te worden. De steile bruggen krijgen namen, de patiënten leren we kennen. Een eigen werkplek in het Gildenhuis doet ons landen op een plek waar we verder onze expertise kunnen ontwikkelen en hopelijk betekenisvol aanwezig zijn voor deze inwoners.

Naast een regio uitbreiding worden de bestaande banden met gekende organisaties naar een nieuw niveau getild in de vorm van Kruispunten. (zie Projecten)

Team groen MPCTA: Katrien Van Eemeren, Robine Hellemans, Evy Wyns
Outreachende zorg 4 Mobiel Psychiatrisch Team ’t Stad (MPT ’t Stad)
werd in 2019 opgestart.
In 2020 groeiden ze door van 42 begeleidingen naar 168 begeleidingen. Het MPT ’t Stad begeleidt mensen met een hoge psychiatrische kwetsbaarheid. Begeleidingen lopen dan ook voor langere tijd. In 2020 werden 30 begeleidingen afgerond.
Outreachende zorg 5 2020 in het MPT ’t Stad Het MPT ’t Stad is in volle groei, een nieuw team wordt gevormd, tegen april 2020 zijn we volledig. We vormen een multidisciplinair team wat verrijkend is en boeiend om samen met onze verschillende achtergronden de begeleidingen aan te vatten.

Daarnaast zijn er wekelijks nieuwe aanmeldingen van patiënten. Zorgvuldig bekijken we bij wie we een start kunnen maken. We komen in vele thuissituaties waar we vaak worden toegelaten. Bovendien is het geregeld zoeken naar een ingangspoort waarbij een lange tijd aftasten aan de orde is. Het samen aan de slag gaan met wat zich aanbiedt is een blijvende uitdaging.
Outreachende zorg 6 Een terugblik op 2020 kan niet zonder het Corona-gebeuren te vermelden. Een jaar om niet snel te vergeten, of juist wel?

Midden maart wordt het sociale leven stilgelegd. Het was eigenaardig om als mobiel team onderweg te blijven in een zo goed als leeg Antwerpen. Door dit te blijven doen slaagden we erin een stukje normaliteit in het dagelijkse leven van onze patiënten te behouden.
Outreachende zorg 7 Gevoelens van eenzaamheid werden hierdoor enigszins verlicht. Het was opvallend hoe stilte in de stad voor velen een zekere rust met zich meebracht. Sommigen onder hen hebben geen contact met de actualiteit waardoor onze gesprekken verduidelijking brachten in wat wel en niet kon. Dit zal opnieuw meer mogelijkheden bieden om breder in te zetten op de weg naar herstel van onze patiënten.

Ondertussen zijn we begin 2021 en hopen we dat de vaccinaties effect hebben op de opgelegde maatregelen.

Getuigenis ZNA collega’s van MPT ’t Stad
Pyschosezorg Traject psychosezorg Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down Pyschosezorg 1 Het Psychosetraject is het enige traject dat een gesloten afdeling kent. Op deze afdeling, de Intensieve Psychiatrische Zorg (IPZO), worden ook de mensen ontvangen die door een rechter verplicht worden tot opname (gekend als de Gedwongen Opname).

ZNA IPZO ontving 203 mensen die door de rechter werden verwezen. Dit ligt in lijn met voorgaande jaren.
Pyschosezorg 2 Binnen het Psychosetraject werden 2 projecten gestart: de High & Intensive Care (HIC) en de Intensieve Dienst (ID). Beide projecten moeten het aantal hulpverleners tov het aantal patiënten verhogen zodat er meer kan geïnvesteerd worden in een goede therapeutische opvolging en band. De nauwe opvolging zou er ook toe moeten bijdragen dat er minder dwangmaatregelen nodig zijn. We volgen de cijfers daaromtrent dan ook stipt op. In 2020 vonden 856 afzonderingen en 318 fixaties plaats (een fixatie vindt steeds plaats ikv afzondering). In totaal werd er 222u afgezonderd. Dit is 8% minder dan het jaar voordien. De duur van de fixaties nam met 37% af. Verslavingszorg Traject verslavingszorg Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down Verslavingszorg 1 2020, Het jaar dat
de wereld stil stond.
Het eerste jaar in mijn leven dat de wereld, van oud op nieuw, niet enkel aftelde uitkijkend naar een nieuw jaar, maar ook omdat het vorige eindelijk voorbij was. En hoewel we nog steeds niet verlost zijn van deze pandemie is er nu eindelijk licht aan het einde van de tunnel. En toch was dit voor mij niet het jaar dat ik zo snel mogelijk wil vergeten. Nee, dit was het jaar waarin ik mezelf terugvond. Waarin ik transformeerde van een verloren ziel, naar een persoon met zelfrespect, vertrouwen en moed. Totaal moegestreden, vervreemd van de wereld en alle vertrouwen kwijt kwam ik in september binnen voor een lang verblijf op verslavingszorg in het ZNA.
Verslavingszorg 2 Ik werd met veel liefde en zorg opgevangen door een super team van begeleiders, psychologen en psychiaters. Na 2 weken van rust kon ik in een groep met gelijkgestemde zielen aan de intensieve therapieën beginnen. Daar ontdekte ik mezelf opnieuw. Vond eindelijk rust in mijn hoofd, leerde mijn creatieve zelf kennen, herontdekte sport en gezonde voeding en herwon opnieuw
vertrouwen. En nee, het was zeker niet makkelijk om hier te geraken. Maar de mensen rondom mij haalden het beste in me naar boven en zorgden ondanks de harde realiteit van Covid-19, dat ik zorgeloos aan mijn herstel kon werken. Met veel moed en een mateloze dank aan heel het ZNA team, zet ik nu mijn weg naar een nieuwe toekomst , stap voor stap verder.

Getuigenis patiënt verslavingszorg
Verslavingszorg 3 Tijdens de eerste covid lockdown werd 1 van de verslavingszorgvloeren tijdelijk gesloten. Er werden nog steeds 16344 ligdagen gerealiseerd. Dit is echter 24% minder dan het jaar er voor. Opvallend is wel dat het aantal mensen dat nog steeds 416 korte crisisopnames/ontwenningen hebben plaats gevonden. Dit is nauwelijks 3% minder dan het jaar voorheen. Onze cijfers lijken te bevestigen wat eerder in de media verscheen: verslavingsproblemen blijven prominent aanwezig in de maatschappij. Therapeutische opnames waren evenwel minder voor de hand liggend waardoor er een grote zorgnood in de maatschappij lijkt te blijven. Langdurige Zorg Traject langdurige zorg Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down LAZO Dagziekenhuis Dagziekenhuis Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down LAZO Dagziekenhuis 1 Het dagziekenhuis kon tijdens de coronacrisis op flexibele wijze mensen opvolgen. Mensen moesten minder lang aanwezig zijn, hier en daar werden mensen telefonisch gecontacteerd of zelfs met de fiets bezocht. De Koning Boudewijn Stichting voorzag ons van enkel elektrische fietsen en stoelen om de anderhalve meter-regel in de tuin goed te kunnen naleven.

In 2020 realiseerde de dagbehandeling 15% minder bezoekersdagen. Door de maatregelen slaagden ze er wel in 13% (616 vs. 544) meer mensen te bereiken. Het Psychiatrisch VerzorgingsTehuis (PVT) is onder gebracht in een WoonZorg Centrum. Ze hebben dus alle voorzorgsmaatregelen moeten volgen van deze centra. We zijn blij te kunnen stellen dat alle maatregelen resultaat hebben gehad: het PVT heeft geen covid+ bewoners gekend.
LAZO Dagziekenhuis 2 Het jaar begon rustig tot begin maart een onzichtbaar beestje uit het Verre Oosten, toch geen ‘ver van ons bed show’ meer bleek te zijn. Covid19 en de maatregelen hebben een serieuze impact gehad op het leven van collega’s, patiënten en onze relatie met hen.

We moesten in ons kot blijven, we wilden absoluut nabij blijven in onze zorg en moesten toch afstand houden. Het samenwerken binnen- en buitenhuis veranderde grondig, veel beginnende en bestaande projecten, initiatieven… moesten worden bijgesteld of werden on hold gezet (hersteldagen).
LAZO Dagziekenhuis 3 Langdurige zorg, het dagziekenhuis bleef open en dat werd enorm gewaardeerd. We zochten en vonden wegen om goede en veilige zorg te blijven bieden, om in verbinding te blijven met de meest kwetsbaren. We slaagden er ook in om met externe partners te blijven samenwerken, overleggen,… Er werd dus druk getelefoneerd, we kwamen toch uit ons kot, sprongen op nieuwe elektrische fietsen en gingen op huisbezoek. We leerden zoomen, beeldbellen en volgden online-bijscholingen… Patiënten en personeel leerden een mondmasker (ver)dragen, handen te ontsmetten, we verwelkomden iedereen met een koortsthermometer, nieuwe in-en uitgangen werden georganiseerd, pijlen werden getrokken en stickers geplakt, we bleven samen lezen, schreven Haiku’s, familie, vrienden en betrokken kwamen toch nog eens op de koffie,…
LAZO Dagziekenhuis 4 Er zijn ook zeker moeilijk momenten geweest: angst, onduidelijkheid, onzekerheid, onmacht, frustratie, verlies,… het heeft ons allemaal parten gespeeld. Echter, het heeft ons niet alleen beperkt maar onze creativiteit, positiviteit, daadkracht, veerkracht….aangewakkerd. We hebben ontdekt hoe we op afstand, verbonden konden blijven.

Getuigenis ZNA collega’s van langdurige zorg
LAZO PVT Psychiatrisch VerzorgingsTehuis Antwerpen (PVT) Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down LAZO PVT 1 2020 zal ons nog een tijd bijblijven. Vanzelfsprekendheden vielen weg, nieuwe gewoontes moesten ingang vinden.
Elk individu en elke organisatie heeft de impact van corona aan den lijve ondervonden. Zo ook ons psychiatrisch verzorgingstehuis.
Als zorginstelling voor psychisch kwetsbare mensen moesten we nieuwe lijnen uitzetten en onszelf coronaproof gedrag eigen maken. Dat was en is geen gemakkelijke opdracht.
LAZO PVT 2 Psychiatrische zorg vergt een grote persoonlijke betrokkenheid en fysieke aanwezigheid. Na de eerste lockdown vond ZNA PVT Antwerpen een evenwicht tussen veiligheid en welzijn voor zowel bewoners, hun familie als medewerkers. Zolang we maar het virus buiten de deur konden houden en interne verspreiding voorkomen. Handen geven, elkaar omhelzen, gezellig tegen elkaar aan in de zetel zitten, werden begrippen als een ‘elleboogje’, een ‘virtuele knuffel’, social distancing. Laat warme nabijheid, intens contact, dat dagelijkse schouderklopje nu net de kern vormen van onze empathisch omgang en aanpak. Hoe bewoners en medewerkers hiermee omgingen, toont een menselijke gevoeligheid, maar evenzeer flexibiliteit en weerbaarheid! LAZO PVT 3 Tijdens de eerste lockdown dienden alle buitenhuis activiteiten stopgezet te worden. Geen uitstappen meer, enkel nog begeleide wandelmomenten. Binnenhuisactiviteiten werden het normale zoals Kubben, ‘reis rond de wereld’, ‘Tour de Corona’, gezelschapsspelletjes, petanque, ochtendgym, yoga, een filmpje zien, … Een eigen winkeltje werd geopend. Familiecontacten konden enkel nog via de telefoon of via videobellen.

Bij de eerste versoepelingen mochten bewoners, zeer beperkt, terug naar buiten. Er werd ingezet op het oefenen van winkelen en openbaar vervoer nemen op een virusveilige manier. Het zien -weliswaar vanop een afstand- van een dierbare, deed opmerkelijk deugd voor zowel bewoner als zijn naaste.
LAZO PVT 4 Ondertussen bleven we niet stilzitten. We deden onder andere mee aan de Vlaamse Patiënten Peiling GGZ. Een project dat werd ondersteund door onze vrijwilliger. Het zorgdossier werd onder de loep genomen en aangepast. De voorbereidingen van de geplande verhuis in februari 2021 gingen gewoon verder. Enkele bewoners verhuisden naar elders, anderen namen hun intrek op PVT. Enkele collega’s zochten andere horizonten op en we verwelkomen nieuwe teamleden.
Heel wat plannen van het veelbelovend jaar 2020 zijn nu onze dromen van morgen en de nabije toekomst. Zo hopen we snel terug op uitstap of op vakantie te kunnen, familie te ontvangen op de afdeling, gevaccineerd te worden, kortom de draad van voor corona te mogen oppikken.
Door deze coronatijden krijgen jaarevaluaties een extra dimensie. Koester uw naasten en houd elkaar gezond!

Getuigenis ZNA collega’s PVT
Medewerkers Medewerkers Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down Medewerkers 1 ZNA Volwassenenpsychiatrie kan rekenen op een enthousiaste en professionele groep medewerkers. Medewerkers 2 Er werken 9 arts – psychiaters en 6 arts specialisten in opleiding. Medewerkers 4 Verder staan 261 mensen in voor de zorgverlening (of 208 VTE). Hieronder ook 15 (adjunct-) afdelingshoofden, 28 therapeuten, 28 psychologen en een grote groep verpleegkundigen en sociotherapeuten.

Deze zorg kan uiteraard maar geleverd worden dankzij de inzet van de vele mensen binnen de ondersteunende diensten zoals: aankoop, HR, technische dienst, housekeeping, logistiek en de keuken.
Covid Covid Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down Covid 1 Covid Unit Het is een open deur intrappen wanneer we stellen dat covid onze werking in 2020 heeft beïnvloed. Evidente zaken zoals bezoek ontvangen, op therapeutisch verlof gaan of zelfs fysiek contact hebben waren plots niet langer vanzelfsprekend (zie ook de bijdrages). ZNA Volwassenenpsychiatrie heeft steeds vooropgesteld dat we onze maatschappelijke rol in de zorg voor mensen met psychiatrische problemen wilden blijven opnemen. ZNA Volwassenenpsychiatrie heeft dan ook moeten zoeken naar een manier om mensen die covid+ waren en psychiatrische zorg nodig te kunnen blijven begeleiden.
Covid 2
In 2020 testten 34 mensen die bij ons in begeleiding zijn positief. Het merendeel heeft de quarantaine buiten het ziekenhuis door gemaakt. Bij enkele is het Mobiel Psychiatrisch CrisisTeam Antwerpen begeleiding aan huis blijven voorzien.

In de eerste golf werd een afdelingsvloer verslavingszorg gesloten. Hierdoor konden we een covid-unit oprichten. Vanaf juni 2020 stapte de PAAZ van de Gasthuiszusters van Antwerpen mee in het project.
Covid 3 De covid-unit gaf de mogelijkheid om mensen die omwille een ernstige psychiatrische aandoening hun quarantaine niet thuis konden door maken, hier door te brengen. De opzet met een leefruimte, terras en eigen kamer heeft erg goed gewerkt. 12 mensen zijn op deze unit opgenomen. Waarvan 7 mensen die onder gedwongen statuut werden opgenomen. In al die opnames is er nooit enige dwangmaatregel moeten genomen worden. Projecten Projecten Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down Projecten HIC/ID HIC/ID Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down Projecten HIC/ID 1 In februari 2020 werd het ZNA dossier voor intensifiëring aanvaard. Dit houdt in dat de gesloten IPZO afdeling wordt omgevormd tot een HIC afdeling, en de open Psychosezorg afdelingen zullen omgevormd worden tot geïntensifieerde diensten.

De afkorting HIC staat voor High & Intensive Care en ID staat voor Intensieve Diensten. Dit project is gebaseerd op een Nederlands model, met een focus op nauwe opvolging en nabijheid, waardoor dwang en drang vermeden wordt.

Er hebben zich 9 Belgische ziekenhuizen ingeschreven voor dit project en deze hebben ondertussen een lerend netwerk gevormd met ondersteuning van Zorgnet Icuro.
Projecten HIC/ID 2 Sinds de aanvaarding van dit dossier zijn de open en gesloten afdelingen van Psychosezorg aan de slag gegaan met de inhoudelijke vormgeving van dit project. Op regelmatige basis worden plenaire vergaderingen georganiseerd, eveneens met aanwezigheid van medewerkers van de mobiele ploegen, zodat we steeds verbindend kunnen werken.

Begin december 2020 heeft Martijn Kemper, pedagoog met ruime ervaring in het werken op (gesloten) psychiatrische afdelingen, een audit gedaan op de IPZO afdeling met aansluitend een vorming voor alle personeelsleden van Psychosezorg. Vanuit deze vorming hebben zich 3 werkgroepen gevormd bestaande uit personeelsleden en ervaringsdeskundigen. In 2021 zullen deze werkgroepen de inhoudelijke werking van de HIC/ID afdelingen verder vormgeven.
Projecten kruispunten Kruispunten Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down Projecten kruispunten 1 KRUISPUNTEN
Naast een regio uitbreiding van het MPCTA worden de bestaande banden met gekende organisaties naar een nieuw niveau getild in de vorm van Kruispunten.

De nauwere samenwerking in het werkveld met CAW, Andante en ZNA krijgt vorm in de Kruispunten Centrum en Noord. Dit zijn voor patiënten plaatsen om contact te maken met de hulpverlening en om een eerste keer tot spreken te komen.

Eventueel wordt dit gevolgd door een korte begeleiding en/of verwijzing.
Projecten Kruispunten 2 De kinderschoenen knellen soms en het zoeken naar een juist model is een reële uitdaging. In de praktijk wordt een grote nood gevoeld bij de verwijzers en de cliënten.

Onze wijkteams worden uitgedaagd om ook mee na te denken hoe we binnen dit laagdrempelige aanbod onze expertise als derde lijn kunnen inzetten. We zoeken hierin naar de juiste vorm en hopen hier mee deel te nemen aan een gepast aanbod voor de inwoners van centrum Antwerpen, Luchtbal en Merksem.

Team groen MCTA: Katrien Van Eemeren, Robine Hellemans, Evy Wyns
Projecten Zorghostel Zorghostel Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down Projecten Zorghostel 1 Zorghostel het Trappenhuis is een uniek concept binnen het domein van de geestelijke gezondheidszorg. Een plek waar individuen terecht kunnen waar ze voorheen steeds door de mazen van het net glipten.

Uiteraard wordt er gewerkt aan hun geestelijke gezondheid maar het Trappenhuis staat vooral voor een menselijke en warme aanpak waarbij de bewoners begeleid worden naar de juiste instanties zodat ze de gepaste hulp kunnen krijgen.

Er wordt nauw samengewerkt met verschillende instanties en experten ‘on site’. Er zijn experten aanwezig omtrent verslaving, verzorging, dagdagelijks leven en maatschappelijk werk. In het Trappenhuis zorgen we ervoor dat individuen omringd worden door deze experten en creëren zo een bijkomend vangnet, als er al een bestaande was. In het Trappenhuis zorgen we ervoor dat individuen omringd worden door deze experten en creëren zo een bijkomend vangnet, als er al een bestaande was.
Projecten Zorghostel 2 Er wordt een woning aangeboden met de enige verwachting dat de huur betaald wordt en dat de basale samenlevingsregels worden opgevolgd. De werking van het Trappenhuis heeft een hele evolutie doorgemaakt in een voortdurend zoeken naar het beste aanbod dat kan gegeven worden aan deze groep.

Een eerste vaststelling bij de opstart was de ernstige onderliggende problematiek. Zowel een zwaar drugsgebruik maar ook ernstige psychotische toestanden werden gezien, daarnaast ook ernstige lichamelijke pathologie.

Het eerste jaar was dan ook een jaar van observatie en kennis nemen van de problematiek en bijscholing hierover van het team.

In een volgend jaar stond het basisprincipe van housing first centraal. Want daarin ligt toch wel een heel moeilijke opdracht voor de begeleiding.
Projecten Zorghostel 3 Het evenwicht tussen bemoeizorg en respect voor eigen wensen, verdragen van lijden en pathologie.

In een volgend jaar stond het basisprincipe van housing first centraal. Want daarin ligt toch wel een heel moeilijke opdracht voor de begeleiding. Het evenwicht tussen bemoeizorg en respect voor eigen wensen, verdragen van lijden en pathologie.

In de daaropvolgende periode werd de werking van de het aanbod op punt gesteld.

De coaches van de bewoners die de dagdagelijkse begeleiding op zich nemen, worden nu ondersteund door experten in de verschillende domeinen van de zorg, psychiatrisch, sociaal maatschappelijk, verslaving, verpleegkundig en voor de activatie.
Projecten Zorghostel 4 Daar het bijna onmogelijk bleek hulp buitenshuis aan te bieden omdat afspraken, stiptheid, geplande activiteiten op zich een onmogelijke opdracht is voor hen die nooit een ritme hebben gekend, wordt deze hulp binnengehaald in hun woonsituatie.

PZ Stuivenberg en Free Clinic maar ook thuisverpleging en thuishulp, pakken dit stuk van het werk op daar zij vanuit hun expertise de coaches kunnen ondersteunen en een meer gespecialiseerde hulp kunnen bieden op maat van de bewoner en waar nodig in een continu overleg met de coaches.
Projecten Zorghostel 5 De regelmaat, de structuur, de veiligheid, de geborgenheid zonder eisen of druk, het aanbod om dieper in te gaan op eigen problematiek werpt langzaamaan zijn vruchten af. We zien bijvoorbeeld minder crisissen bij sommige bewoners, een grotere aanspreekbaarheid, het groeien van verlangens, maar er is nog een lange weg te gaan.

Getuigenis ZNA Psychiater op rust Marie Josee Peeters – coach Zorghostel
Projecten PPT D&T MPT D&T (Mobiel Psychiatrisch Team Dak- en Thuislozen) Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down Projecten PPT D&T 1 Het MPT D&T biedt bemoeizorg aan dak- en thuislozen met een ernstige psychiatrische problematiek die zorgmijdend zijn. We zoeken mensen op straat, in de inloopcentra of nachtopvang en nemen hierbij ook onze psychiater mee op stap.

In 2020 werden er 76 cliënten begeleid. We proberen een rode draad te vormen doorheen het traject van de cliënt en volgen hen op van straat tot in huisvesting en dus ook tijdens opnames, in detentie, … Als cliënten een woonst vinden, zetten we in op warme overdracht naar de geschikte zorg aan huis.
Projecten PPT D&T 2 Veel van onze cliënten zitten in Kadans, de ketenaanpak dak- en thuislozen van de stad Antwerpen. In 2020 waren we voor 19 dossiers casusregisseur. 29 dossiers werden afgerond in 2020. Vijf cliënten verdwenen uit beeld en twee werden langdurig gedetineerd, 11 cliënten vonden woonst en bij 11 anderen was de psychiatrische problematiek voldoende gestabiliseerd om door de reguliere dak- en thuislozen verder opgevolgd te worden. Met de anderen gaan we in 2021 verder aan de slag!

Getuigenis ZNA collega Luna Van Suetendael – MPT dak- en thuislozen / CAW Outreach
Beleid 2021 Beleid 2021 Scroll naar beneden om verder te gaan keyboard_arrow_down Beleid 2021 1 Beleid 2021 Slotwoord De richting is duidelijk, de gedragen visie is ons doel.
Toegegeven, de weg ernaartoe is vaak bochtig. Jaar na jaar proberen we samen met al onze medewerkers, patiënten, familieleden en vrienden de weg naar een goede, herstelgerichte zorg voor te geven. In naam van de directie van ZNA danken we iedereen voor de volgehouden inspanningen. Wij hebben vertrouwen in elkaar en zetten ons samen met onze netwerkpartners in voor een betere geestelijke gezondheidszorg. Onze blik is gericht op de toekomst.

Hugo Pietermans – Directie – Algemeen Coördinator
Voorwoord Beleidsplan 2020 Algemene cijfers Acuut traject Outreachende zorg © 2021 Ziekenhuis Netwerk Antwerpen Traject psychosezorg Traject verslavingszorg Traject langdurige zorg Medewerkers Covid Projecten Beleid 2021 Slotwoord
Terug naar boven
Beheer cookie toestemming
Wij gebruiken cookies om onze website en onze service te optimaliseren.
Strikt noodzakelijk Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Voorkeuren
{title} {title} {title}